Nieuws & Agenda

Home / Nieuws & Agenda / Nieuws / Algemeen / 

Kansrijk vmbo door ambitie en doorzettingsvermogen

Gino Beuvink is een echte doorzetter. Zijn verhaal is niet alleen inspirerend, maar ook een goed voorbeeld van hoe doorzettingsvermogen en de juiste ondersteuning tot mooie prestaties kunnen leiden.

Vorig schooljaar behaalde hij zijn Basis diploma PIE. Dit jaar, vastbesloten om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen, heeft Gino ervoor gekozen om een extra jaar op het vmbo door te brengen. Met als doel zijn basisniveau naar kaderniveau te tillen. 

Gino legt uit: "Ik heb dit jaar opnieuw gedaan aangezien ik dan op het ROC direct kan instromen op niveau 4 Software Development."

Keuzevak buiten het profiel
Hij doorliep het programma  zonder moeite. In overleg met het examensecretariaat werd gekeken of er een keuzevak kon worden gegeven buiten de gebruikelijke vakken van PIE. Dit bleek mogelijk. Er werd gekozen voor het keuzevak Applicatieontwikkeling, dat normaal gesproken onder MVI (Media, Vormgeving & ICT) wordt gegeven. Gino begon in december 2023 aan dit keuzevak. 

Wat trok Gino aan tot het keuzevak Applicatieontwikkeling? Gino legt uit: "Het is dat ik eerder al iets gedaan heb qua webshops voor mezelf en vrienden. Ik liep al stage bij Revamp computers, dus had ik hen gevraagd of ik voor hen ook een webshop kon opzetten."

Ambities omarmen
PIE docent Maurits Westerik zag mogelijkheden om het deze keer anders aan te pakken. Hij had Gino al twee jaar in de les bij PIE en was op de hoogte van Gino’s ambities. Het normale stapelprogramma dat Gino moest doorlopen om het profiel PIE op kaderniveau te krijgen was voor Gino gesneden koek. Maurits zocht contact met andere scholen in de omgeving waar het profiel MVI wordt aangeboden en deed onderzoek naar de mogelijkheden. Maurits: “Als we dit zouden gaan doen, vond ik het belangrijk dat het ook officieel op het diploma van Gino zou komen te staan, waardoor het ook civiele meerwaarde heeft. Bij veel profielen wordt dit gedaan in de leerlijnen. Gino had de leerlijn Elektrotechniek, met de keuzevakken Utiliteitinstallaties, Domotica, Woonkantoortechnologie en Duurzaamheid. Als aanvulling ging Gino nu dus buiten het profiel Applicatieontwikkeling doen.”

Uitvoeren keuzevak bij bedrijf
Samen met het bedrijf Revamp Computers werd gekeken of dat keuzevak volledig bij het bedrijf kon worden uitgevoerd. Zij waren bereid hieraan mee te werken. Gino kreeg de opdracht om een complete webshop op te zetten, inclusief de benodigde plugins. Daar was Revamp goed mee geholpen.

In maart werd het keuzevak succesvol afgerond. Samen met het bedrijf werd een beoordeling uitgevoerd. Hoewel Revamp Computers vaker leerlingen ontvangt, was het enthousiasme voor Gino erg groot. Hij kreeg een dikke 10 voor zijn inzet tijdens het keuzevak. Het is duidelijk dat dit enthousiasme volledig gerechtvaardigd is.

Zijn begeleider bij Revamp Computers zegt hierover: “Gino had de opdracht een complete, goed werkende webshop op te zetten. Eerst hebben we hem kennis laten maken met verschillende opensourcesoftware. Na wat proberen en de mogelijkheden overziend viel uiteindelijk de keuze op WooCommerce. Over de invulling daarvan had hij zelf ook goede ideeën, zo heeft hij zelf de nodige plugins uitgezocht zoals een keuzemenu en een makkelijke producten upload via Excel. Wij wilden hem zelfstandig laten werken en daartoe kreeg hij alle vrijheid hetgeen goed heeft uitgepakt.”

Door zijn deelname aan het keuzevak bij Revamp Computers koos Gino uiteindelijk zelfs speciaal voor een andere stageplek. Hij loopt nu stage bij Denko ICT.

Hoe Gino zijn toekomst binnen de technische sector ziet na deze ervaringen? "Ik zit zelf te denken: of het wordt richting het programmeren, of werken met licht en geluid (voornamelijk licht.)."

Zijn advies naar andere leerlingen is: “Kijk waar je interesses liggen. Misschien ligt het wel in de ICT, programmeren, printplaten maken of iets anders dat met techniek te maken heeft. Er is keuze genoeg.”

Door STO meer mogelijkheden
Met de succesvolle afloop van dit traject wil Maurits aangeven dat er meer mogelijk is: “Leerlingen 4BK kunnen nu alleen keuzevakken binnen hun eigen profiel kiezen. Het blijft echter altijd zoeken naar een goede balans tussen tijdinvestering en organisatie binnen de mogelijkheden. Door STO is er ruimte ontstaan om dit soort trajecten uit te voeren. Laten we daar vooral gebruik van maken. Hopelijk wordt met de planvorming STO 2025-2028 vaker gebruik gemaakt van de mogelijkheden om meer verbreding op te zoeken buiten de technische profielen om.”

Als afsluiter wil Maurits nog meegeven: “Wees rebels en kleur buiten de lijntjes, want daar is meer ruimte!”