Potskampstraat

Horeca, Bakkerij en Recreatie

Het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) biedt een brede opleiding waarbij je te maken krijgt met verschillende onderdelen, zodat je kunt ervaren waar jouw interesse ligt en waar je goed in bent. Dit profiel wordt zowel op BBL- als KBL-niveau aangeboden.

Bij HBR heb je praktijklessen in de keuken, het restaurant en de balie, maar ook in de gymzaal. Hier leer je voor het onderdeel Recreatie hoe je spelactiviteiten bedenkt en organiseert en hoe je als activiteitenbegeleider moet presenteren. Daardoor is HBR ook een goede opleiding voor leerlingen die een vervolgopleiding willen kiezen in de richting sport en bewegen.

Bij de opleiding HBR leer je …

  • hoe je als gastheer of gastvrouw gasten ontvangt in een restaurant, en hoe je volgens de regels maaltijden serveert,
  • hoe een kok in een grote keuken voor veel mensen een volledig menu maakt
  • hoe in de bakkerij brood en banket gemaakt wordt
  • hoe je als baliemedewerker van een reisbureau een reis voor een klant kunt uitzoeken en boeken
  • hoe je als recreatieleider op bijv. een camping een spelactiviteit bedenkt en begeleidt

 

Kennis en vaardigheden

Bij HBR doe je niet alleen kennis op. Jij wilt een goede werknemer voor het bedrijfsleven worden. Daarom leer je ook …

  • berekenen hoeveel een dienst of product kost, wat je in een brief aan de klant schrijft wanneer je een rekening stuurt
  • hoe je een telefoongesprek of een sollicitatiegesprek moet voeren
  • werken op onregelmatige tijden

 

De vier profielen binnen HBR

In het derde leerjaar volg je vier verplichte profieldelen:

  • Gastheerschap
  • De keuken
  • De bakkerij
  • Recreatie

Hierna kies je een leerlijn voor klas 4, waar jij straks op het MBO mee verder wilt.

  • Backoffice: brood en bankspecialiteiten, patisserie, traiteur
  • Frontoffice: gastheerspecialisatie, facilitaire dienstverlening, evenementen, traiteur

 

HBR in bedrijf

Vooral in het 4e leerjaar moet je in ‘echte situaties’ laten zien wat je kunt. Zo maak je broodjes die in de kantine verkocht worden en regel je de balie. Het restaurant is twee avonden per week geopend voor mensen van buitenaf. Het koken en serveren wordt door leerlingen gedaan. Daarnaast krijg je opdrachten uit het bedrijfsleven, wat betekent dat je klanten te woord staat, hun wensen bespreekt, een kostenberekening maakt en de bestelling (bijv. hapjes voor een officiële opening of 200 appeltaarten voor een verkoopactie) levert.

 

Buitenschools leren / stage

Je hebt niet alleen les op school in de theorie- en de praktijklokalen, maar ook buiten school. Vanaf de kerstvakantie in leerjaar 3 loop je op vrijdag stage bij een bedrijf. Dat kan bijv. een horecabedrijf zijn, maar ook een bakkerij, een reisbureau, sportschool of camping. Na ongeveer 12 weken wordt er gewisseld, zodat je op verschillende bedrijven stage-ervaring opdoet.

 

Vakken

Als je kiest voor HBR, krijg je zowel op BBL- als KBL-niveau les in de volgende vakken:

  • Beroepsgerichte profielvakken en keuzevakken
  • Nederlands
  • Engels
  • Wiskunde
  • Economie
  • Lichamelijke opvoeding
  • Cultuur en Kunstzinnige Vorming (ljr3)
  • Levensbeschouwing (ljr3) / Maatschappijleer (ljr4)

Binnen de afdeling HBR is het gebruik van een iPad verplicht. Deze wordt tijdens de lessen ingezet.

 

Hard werken

Kies je voor HBR, dan moet je bereid zijn hard te willen werken. Het lesrooster kan er heel verschillend uitzien. Er zijn dagen dat je gewoon les hebt volgens een vast rooster, maar er zijn ook dagen dat je ’s morgens al vroeg moet beginnen of ’s avonds nog laat voor school bezig bent. Werken in de horeca of het toerisme betekent onregelmatige werktijden. Als je het mensen naar de zin wilt maken, werk je op tijden dat zij vrij zijn en daar bereiden we je bij ons op school alvast op voor.