Potskampstraat

Gemengd Theoretische Leerweg (GTL)

Als je kiest voor de gemengd theoretische leerweg (GTL) volg je in klas 3 acht theoretische vakken en vier beroepsuren binnen het beroepsgerichte vak binnen het door jou gekozen profiel. In klas 4 volg je binnen de gemengde theoretische leerweg:

  • 6 theoretische vakken en 4 uur praktijk binnen het door jou gekozen profiel.

Met dit diploma ben je toelaatbaar voor MBO niveau 4. Als je een passend vakkenpakket kiest kun je ook doorstromen naar 4 havo.
 

Vakken

Je vakkenpakket in klas 3 is afhankelijk van het door jou gekozen profiel en de verdere vakkenkeuzes die je maakt. 
 

Profielvak*               Verplichte vakken*     Keuzevakken combinatie
(kies 1 combinatie)
Vrije keuzevak
(kies 1 vak)
Zorg & Welzijn (ZW)          Nederlands
Engels
biologie
wiskunde
 
economie - Duits - maatschappijkunde

aardrijkskunde - nask1 - nask2

Duits
geschiedenis
aardrijkskunde
economie
maatschappijkunde
nask1
nask2
kunstvakken 2
lichamelijke opvoeding 2

Groen (GR)Nederlands
Engels
wiskunde
biologie
nask1
economie - Duits

aardrijkskunde - nask2
Duits
geschiedenis
aardrijkskunde
economie
maatschappijkunde
nask2
kunstvakken 2
lichamelijke opvoeding 2
PIE

BWI

M&T
Nederlands
Engels
wiskunde
nask1

economie - Duits - geschiedenis


biologie - nask2 - aardrijkskunde

Duits
geschiedenis
aardrijkskunde
economie
maatschappijkunde
nask2
biologie
kunstvakken 2
lichamelijke opvoeding 2

HBR


EO

Nederlands
Engels
economie
wiskunde
Duits
nask1  - biologie


geschiedenis - aardrijkskunde

geschiedenis
aardrijkskunde
maatschappijkunde
nask1
nask2
biologie
kunstvakken 2
lichamelijkie opvoeding 2

* Het profielvak en de verplichte profielvakken kiest de leerling voor 2 jaar.

LET OP! als een vak / profiel door weinig leerlingen wordt gekozen, is het mogelijk dat het betreffende vak / profiel niet wordt aangeboden.

 

Je profielvak

Het profielvak is een beroepsgericht vak. Startend in leerjaar 3 kies je voor een van de profielen die worden aangeboden binnen onze school. Binnen dit vak werk je aan en ontwikkel je beroepsgerichte vaardigheden. Bij dit vak heb je vier uur per week les van een praktijkdocent. Je bent hierbij voor een groot deel praktisch bezig. Welk profiel je ook kiest, aan de orde komen de vaardigheden:

  • Samenwerken en overleggen
  • Onderzoeken en probleem oplossen
  • Analyseren
  • Ontwerpen, creëren en innoveren
  • Materialen en middelen inzetten
  • Kwaliteit leveren
  • Omgaan met veranderingen en aanpassingen
  • Presenteren

Vaardigheden die je van pas komen op je vervolgopleiding, maar die je ook zeker in je latere beroep ook veel zult moeten inzetten. Een leerling uit de GTL die een profielvak vak heeft gevolgd, is niet opgeleid tot verzorgende, timmerman of kok, maar beschikt wel over praktische basisvaardigheden. Hij heeft ervaren wat aandacht en zorg, materialen en machines kunnen doen. De leerling kent de bedrijfscontext en het belang van samenwerken, innovatie en ondernemerschap. De leerling heeft verantwoordelijkheid leren dragen voor beroeps- en studietaken en weet wat hij kan en waar zijn belangstelling ligt.

 

HBO-plannen?

Met een diploma theoretische leerweg kun je verder naar MBO niveau 4. Er zijn leerlingen die al heel duidelijk voor ogen hebben dat ze later een HBO-studie willen doen. De route daar naar toe kan op twee manieren worden ingevuld. Samen met jou kijken we, welke manier het beste bij jou past.

Ben je praktisch ingesteld, dan is de route van het toptraject misschien iets voor jou. Onze school werkt samen met het ROC van Twente (MBO) en Hogeschool Saxion (HBO) om goede, gemotiveerde VMBO-leerlingen een route naar het HBO aan te bieden. Als toptrajectleerling krijg je voor een aantal vakken een verdiepend programma aangeboden. Laat je zien dat je dit aan kunt en scoor je goed op de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, dan slaag je met een getuigschrift toptraject en kun je op het ROC van Twente verder met dit toptraject. Daar word je met verschillende topclasses verder voorbereid op de doorstroom naar Saxion (HBO).

Ben jij theoretisch ingesteld, dan is de route van vmbo naar havo voor jou misschien wel de meest geschikte weg om het HBO te bereiken. Ook in ons havo-traject krijg je voor een aantal vakken een verdieping aangeboden, zodat de aansluiting na het vmbo eenvoudig verloopt.

Om in het toptraject of havo-traject te komen, moet je aan het eind van klas 3 aan een bepaald cijfergemiddelde voldoen. Je mentor of decaan kan je hier alles over vertellen.

Alle profielen