Ouders / Verzorgers

Kies je eigen apparaat

Bij het Twents Carmel College kunnen alle leerlingen zelf kiezen voor een laptop, MacBook of iPad. Daarvoor hebben we het zogenaamde CYOD-beleid: Choose Your Own Device (kies je eigen apparaat). Wat houdt dit in?

Wat is CYOD?

Wij stimuleren het gebruik van ICT middelen in ons onderwijs. Om op school gebruik te kunnen maken van de digitale mogelijkheden is wel de juiste apparatuur nodig. Er is een aantal mogelijkheden waaruit leerlingen kunnen kiezen. Deze apparaten voldoen aan de eisen die we als school stellen.

De eisen voor digitale apparatuur die geschikt is voor school zijn gebaseerd op de technische mogelijkheden, de manier waarop wij onderwijs willen en kunnen aanbieden en de mogelijkheden voor online samenwerking.

Welk apparaat kopen of huren?

Heeft u nog geen apparaat gekocht/gehuurd?

Dan adviseren we om een (eenvoudige) laptop met Windows 10 te kopen of te huren. De software en applicaties die wij gebruiken stellen geen hoge eisen aan de apparatuur. Wij werken met Office 365. Een apparaat met Windows 10 sluit daar het beste op aan.

Heeft u een iPad of MacBook?

Deze apparaten volstaan prima op school. Heeft u al een van deze apparaten aangeschaft, dan kan daarmee dus gewoon gewerkt worden.

Heeft u al een Chromebook?

Onze ervaring leert dat het gebruik van Chromebooks voor leerlingen veel problemen opleveren waardoor lessen minder goed te volgen zijn. Bepaalde software werkt niet of niet goed op een Chromebook en de connectie met ons wifi-netwerk verloopt ook niet altijd goed. Bij eerste aanschaf staan wij Chromebooks daarom niet meer toe. Heeft u al een Chromebook dan mag daar nog wel mee gewerkt worden, wetende dat het gebruik tijdens de lessen problemen kan opleveren.

Eis en aanbevelingen

Het apparaat dat u gaat kopen of huren moet goed functioneren, zowel thuis als op school. We stellen daarom één duidelijke eis aan de apparatuur. Verder doen we een aantal aanbevelingen:

Eis

 • WiFi module met 2.4 en 5.0 GHz ondersteuning.

Aanbevelingen

 • Laptop met Windows 10 besturingssysteem;
 • Stevige behuizing en degelijke scharnieren;
 • Liefst inclusief rubberen stootrand of degelijke hoes;
 • Vochtbestendig toetsenbord en mousepad;
 • Schermgrootte tussen 11 inch en 14inch, groter is lastig te transporteren;
 • Processor: geen harde eisen omdat er meestal in de cloud gewerkt wordt;
 • WiFi module met AC-Wireless comptabiliteit en dubbele antennes in het beeldscherm voor een snelle, stabiele en optimale draadloze verbinding;
 • Long-life oplaadbare accu die beschikt over ‘long-life technologie’ waardoor de accucapaciteit pas na 1500 opladingen afneemt;
 • Accu met een minimale werkduur van 5 uur waardoor de leerling het apparaat een hele schooldag kan gebruiken zonder de accu op te laden;
 • SSD (Solid State Drive) harde schijf in plaats van een reguliere harde schijf: een SSD is snel, energiezuinig en robuust door het ontbreken van bewegende delen.

Kopen of huren van een device

U mag zelf bepalen waar u het mobiele apparaat aanschaft. We adviseren dat u zich houdt aan de eis en de richtlijnen die we hierboven aangegeven hebben. Elke goede computerleverancier of elektronicaketen kan u adviseren. Wij hebben prijsafspraken gemaakt met The Rent Company. Zij leveren altijd een apparaat dat aan onze eisen voldoet. Op de website van The Rent Company (www.rentcompany.nl) vindt u meer informatie. Ongeveer twee maanden voor het begin van het nieuwe schooljaar vindt u op onze website een link op de pagina ICT en onderwijs waarmee u een apparaat kunt bestellen bij The Rent Company.

Kosten en mogelijkheden voor tegemoetkoming

De aanschaf van een laptop of tablet kost geld. De kosten verschillen per type/merk en vallen onder de vrijwillige ouderbijdrage. Als ouders deze kosten niet kunnen betalen dan biedt de school een alternatief aan, dat is wettelijk verplicht. Daarnaast is er een vangnet in de vorm van de stichting Leergeld in uw gemeente (Oldenzaal, Losser, Dinkelland). Gezinnen die net niet in aanmerking komen voor steun vanuit Stichting Leergeld kunnen misschien aanspraak maken op ondersteuning van Stichting Solidariteit Leerlingen Twents Carmel College.