Ouders / Verzorgers

Voordelen van ICT

Digitale apparaten zoals laptops en smartphones zijn in onze tijd niet meer weg te denken. Ze hebben duidelijk meerwaarde in het onderwijs en kennen veel voordelen. Denk aan extra opdrachten om lesstof beter onder de knie te krijgen, om meer te leren over wat er in de les is verteld of om nieuws te betrekken bij de les via digitale media. Onderzoek van Kennisnet toont aan dat onderwijs met behulp van ICT betere resultaten oplevert.

Meer voordelen van digitale apparatuur in het onderwijs

  • Tijd- en plaatsonafhankelijk leren - Leerlingen kunnen overal en altijd aan de slag met de lesstof en zijn daarbij niet gebonden aan vaste werkplekken of computerruimtes.
  • Eigen tempo en niveau - Leerlingen werken zelfstandiger en zijn minder afhankelijk van de leraar. Bovendien kunnen ze leermiddelen gebruiken die aansluiten bij hun leerstijl.
  • Afwisselende werkvormen - Docenten kunnen tijdens de les meerdere werkvormen combineren. Bovendien kan optimaal aangesloten worden bij leerstijlen.
  • Spelenderwijs leren - Voor het voortgezet onderwijs zijn er veel mogelijkheden in spelvorm, vooral voor taal en rekenen. Daarnaast zijn er veel quiz-achtige varianten. 
  • Flexibele werkplekken - Ieder lokaal is te gebruiken als computerlokaal. Dat betekent meer flexibiliteit in het lesrooster.
  • Multimedia – Lessen kunnen makkelijk ondersteund worden door plaatjes, tekeningen, multimedia (films en animaties) en levensechte simulaties.
  • Volgen van leerlingen en hun prestaties - Een relatief nieuwe mogelijkheid is dat een docent een leerling digitaal kan volgen in de prestaties en het maken van opdrachten. Het is een prima ondersteuning om ruimte aan de leerling te geven: wat heeft welke leerling op welk moment nodig? De docent kan zijn lessen daar weer op aanpassen.

(Bron: kennisnet.nl)