Nieuws & Agenda

Home / Nieuws & Agenda / Nieuws / Algemeen / 

Keuzevak uitgevoerd bij bedrijven

Op het Twents Carmel College (TCC) worden drie technische profielen aangeboden: Produceren, Installeren en Energie (PIE); Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) en Motorvoertuigen en Transport (M&T).

In elk technisch profiel volgen vierdejaars leerlingen verplichte keuzevakken. Voorbeeld van technische keuzevakken zijn:

- Interieurbouw (BWI)
- Interieurontwerp en -design (BWI)
- Mobiele werktuigen (MOB)
- Operationele magazijn werkzaamheden (MOB)
- Ritvoorbereiding en ritafhandeling (MOB)
- CNC technieken (PIE)

De doelstelling voor STO is dat alle leerlingen uit het 4e leerjaar een praktisch deel van minimaal 1 keuzevak gaan uitvoeren in een bedrijf of bedrijfsvakschool. Dit gebeurt onder begeleiding van een docent van TCC en een leermeester uit het bedrijf. Momenteel volgen 6 leerlingen vanuit een pilot bij verschillende bedrijven een deel of volledig keuzevak. Eén van deze leerlingen is Wout Schulte. Hij voert het keuzevak CNC technieken uit bij Technofood in Denekamp. Wout geeft aan dat hij al veel geleerd heeft over frezen. “Ik vind het mooi om te zien wat de machines allemaal kunnen. Ik leer hier elke dag weer nieuwe dingen”. Harrie Rikkink van Technofood vult hem aan: “Wout is leergierig, zelfs in de vakanties komt Wout naar ons bedrijf om te helpen”. 

Deze pilot wordt aan het eind van dit schooljaar geëvalueerd en waar nodig bijgesteld, waarna het structureel in het programma wordt opgenomen voor de vierdejaars techniekleerlingen. Met dit project zorgen we dat  leerlingen meer vakbekwaamheid ervaren en nog beter voorbereid zijn op hun vervolgopleiding. Tevens zorgen we dat bedrijven meer inzicht krijgen in de onderwijsinhoud van het technische vmbo en kunnen we door de input vanuit het bedrijfsleven de keuzevakken nog beter aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Het verbetert de samenwerking en brengt onderwijs en bedrijven dichterbij.

Wout Schulte (links) leerling van het TCC en Bjorn Rikkink (oud-leerling TCC en medewerker bij Technofood)