Nieuws & Agenda

Home / Nieuws & Agenda / Nieuws / Algemeen / 

Actief na School breidt uit op Twents Carmel College

Na een succesvolle pilot breidt het project Actief na School uit naar de andere locaties van het Twents Carmel College (TCC) in Oldenzaal. Vanochtend ondertekenden wethouder Rob Christenhusz en Marjan Weekhout, rector TCC, het plan voor de uitbreiding in Oldenzaal.

De afgelopen 2,5 jaar is Actief na School succesvol ingezet voor de leerlingen van locaties Potkampstraat en Leliestraat van het Twents Carmel College (TCC). Leerlingen kunnen zich na schooltijd uitleven met sportieve, culturele en kunstzinnige activiteiten. Met een gezamenlijke financiering van €100.000 per jaar door het TCC en de gemeente wordt de aanpak nu uitgebreid naar de andere locaties van het TCC voor de komende twee schooljaren. De gemeenteraad heeft eerder een motie aangenomen om deze middelen beschikbaar te stellen. 

Actief na School

In het schooljaar 2018 – 2019 is Actief na School op initiatief van een aantal professionals (Impuls, Twents Carmel College, Palthehuis) en de gemeente als pilot van start gegaan. Actief na School biedt verschillende sportieve en culturele naschoolse activiteiten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het doel is een sluitende aanpak van school naar vrije tijd te bieden voor leerlingen, waardoor de kans op ‘hangen’, overlast en gebruik van alcohol en drugs kleiner wordt. Daarnaast worden de sociale vaardigheden, de eigen verantwoordelijkheid en de gezonde leefstijl bevorderd. Talenten worden ontdekt en ontwikkeld. De leerlingen hebben ook een actieve rol bij de samenstelling van het aanbod.

IJslands preventiemodel

De aanpak is gebaseerd op het IJslands preventiemodel, een aanpak die in IJsland zeer succesvol is gebleken voor de bestrijding van drank- en middelengebruik onder de jeugd. Rector Marjan Weekhout: “We zijn blij dat we met deze aanpak leerlingen nog meer kansen bieden om zinvolle en vooral ook leuke activiteiten te ondernemen aansluitend op school. Daarmee helpen we leerlingen om de overstap te maken naar het verenigingsleven en helpen we de verenigingen aan jeugdleden die nodig zijn voor nieuwe aanwas.”

Ondertekening projectplan Actief na School

Rector Marjan Weekhout en wethouder Rob Christenhusz ondertekenden onder toeziend oog van betrokkenen van diverse organisaties bij het project (waaronder de ambassadeur Actief na School en enkele leerlingen die hebben deelgenomen aan de pilot) het plan voor de uitbreiding. Wethouder Rob Christenhusz: “Met de preventieve aanpak van Actief na School proberen we de hoge uitgaven in de jeugdzorg te beperken door het aanbieden van sportieve en culturele activiteiten. Het is een schoolvoorbeeld van hoe we in Oldenzaal samenwerken.”